Diputació de Girona

Què són els desfibril·ladors

 

Tots coneixem casos de persones, aparentment sanes, que han patit una mort sobtada. Aquesta es presenta de forma inesperada per l'evolució, també inesperada, d'una malaltia o per causes desconegudes. La mort sobtada cardíaca és molt evident i cridanera ja que el pacient sofreix una pèrdua de coneixement i cau fulminat a terra.

El cor actua de bomba de pressió per fer moure la sang. Perquè sigui possible cal una activitat elèctrica, l’estimulació, que està completament controlada i determinada per generar l’activitat mecànica, la contracció. En cas que aquesta coordinació elèctrica-mecànica no sigui perfecta, tenim un cor amb arítmia.

Quan l'estimulació elèctrica falla, l'activitat mecànica s'altera i el cervell deixa de rebre oxigen. El desfibril·lador és un aparell que emet un impuls de corrent continuat al cor per tal de possibilitar que torni a bategar a un ritme normal i pugui bombar la sang. Intervenir ràpidament amb un desfibril·lador és l’única manera de salvar algú que fa una mort sobtada cardíaca.

Els desfibril·ladors que Dipsalut implanta als municipis de la demarcació de Girona són automàtics.

Els desfibril·ladors automàtics (DEA) analitzen el ritme cardíac de la víctima i, tots sols, determinen si és convenient donar-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor i permetre que torni a bombar la sang. Mai fan la descàrrega si no és necessària, és a dir, no hi ha possibilitat d’error.  

Qualsevol persona pot utilitzar-los. Només s’ha d’obrir la tapa de l’aparell i anar seguint les instruccions que ens dóna la locució. L’única acció que cal fer és enganxar els pegats, els elèctrodes tal i com ens indica la màquina. El desfibril·lador monitoritza la víctima i decideix si és convenient administrar la descàrrega. Si és així, ho fa, sense que haguem de realitzar cap acció, ni tan sols prémer un botó.

És important tenir en compte que qualsevol persona pot aplicar la desfibril·lació amb finalitats terapèutiques.

 

Compartir